Hanstholm Art Space lancerer ny platform for Nordatlantisk samtidskunst

Ambitiøst kunstprogram starter op i februar på Det Nordatlantiske Fyr i Hanstholm, med solid fondsstøtte, og kunst der skal ud hvor folk befinder sig!

Vores mission

Det nyrenoverede fyrkompleks i Hanstholm bliver de kommende to år omdrejningspunkt for vidt forskellige kunstprojekter som retter sig mod mennesker og natur som det grundlæggende tema. Ambitionen er at sætte samtidskunstens skaberkraft i spil overfor både Hanstholms, og hele Nordjyllands borgere, ved at arbejde i forhold til de nære omgivelser: kysten, havnen, fyret og naturområderne. Hensigten er at skabe et levende kunst- og kulturmiljø, der kan bidrage til både det gode liv, identitet og netværk med lande som Hanstholm har en historisk forbindelse til.

Gennem 10 udstillinger breder kunsten sig til både fyrets områder samt udendørsområder ved både kyst og landskab, og den store industrihavn. Programmet tilbyder nye rekreative muligheder for det gode liv i Hanstholm, fx i form af en kreativ selvbygger sauna på stranden, skovkabiner og byggeworkshops, samt andre fællesskabsbaserede oplevelser i form af en spektakulær performance, kunstværksteder for borgere i alle aldre omkring lokal identitet og kultur. Projektet orienterer sig mod hele Nordjylland gennem en række ud-af-huset aktiviteter.

Formand for Det Nordatlantiske Fyr i Hanstholm, Preben Bust Dahlgaard, udtaler: ”Netop beliggenheden i Nationalpark Thy på kanten til Atlanten gør Det Nordatlantiske Fyr i Hanstholm til et helt unikt sted at byde kunsten indenfor. Her går natur og kultur op i en højere enhed ved et besøg eller ophold på lokaliteten. Udover at være et lokalt fyrtårn ønsker bestyrelsen også at gøre Hanstholm Fyr til et kulturelt fyrtårn i Thisted kommune.”

Programmet er kurateret af Signe Højmark, projektleder for Hanstholm Art Space, som udtaler: ”De projekter vi ønsker at arbejde med, har det til fælles, at de på nye og spændende måder rækker ud til lokale fællesskaber omkring rekreative samværsformer, der gerne skal komme alle til gode, store som små”

Projektet er kommet i stand på initiativ fra bestyrelsen for Det Nordatlantiske Fyr i Hanstholm som i 2017 besluttede at satse på at søge fondsmidler fra Statens Kunstfond, som havde lanceret en ny pulje for kunstprogrammer, især med fokus på områder hvor samtidskunsten ikke altid er så rigt repræsenteret. Med et ambitiøst program lykkedes det at opnå støtte fra både Statens Kunstfond samt 5 øvrige fonde som nu støtter op om projektet. Heriblandt Nordeafondens Kystpulje som den største bidragsyder.

Den første udstilling åbner d.19.februar kl 1600 med den islandske kunstner Sigridur Thora Odinsdottir, en ung video-, lyd- og performancekunstner som åbner sin udstilling med en performance på Hanstholm Fyr. I perioden 19.2.-10.4. viser hun sine værker og afholder desuden en artist talk og workshopfor børn og unge.

Fakta:

Følgende fonde støtter Hanstholm Art Space:

Statens Kunstfond: 400.000 kr

Spar Nord Fonden: 300.000 kr

Nordeafondens Kystpulje: 791.990 kr

Region Nords Kulturpulje: 300.000 kr

KulturKANten: 150.000 kr.

Den Jyske Kunstfond: 250.000 kr.

Yderligere information:

Kurator og projektleder for Hanstholm Art Space, Signe Højmark, signehoejmark@gmail.com, 24 62 08 48 

Formand for Det Nordatlantiske Fyr i Hanstholm Preben Bust Dahlgaard, 2325 5971, pbd@thisted.dk

Statens Kunstfonds pressetelefon: 41 39 38 53

Spar Nord Nykøbing, afdelingsdirektør Gunner R. Jensen, tlf. 9616 1801

Nordea-fonden, Kommunikationschef Tine Wickers tw@nordeafonden.dk, 4070 3784

KulturKANten: Cathrine Gamst, Koordinator for KulturKANten, Tlf. 9931 4174/mob. 2520 4174

Region Nord: Kulturpuljen, 9764 8287

Den Jyske Kunstfond: Sabrina Højbjerg, Fuldmægtig, Slots- og Kulturstyrelsen 33 95 42 00