BLOMSTERØJNE

10. marts - 10. april 2019 på Fyret i Hanstholm

 

En dobbelt udstilling af blomstermaler Laura Krogsgaard og floristen Poppykalas

BLOMSTERØJNE 10. marts – 10. april 2019 på det smukke Fyr i Hanstholm med udsigt til Vesterhavet.
Fernisering søndag den 17. marts kl. 13.

En dobbelt udstilling af blomstermaler Laura Krogsgaard og floristen Poppykalas. De har begge et særligt øje for blomster- blomstermaler Laura Krogsgaard fra Thy og hendes barnebarn Thilde Maria Haukohl Kristensen, som står bag blomsterkoncept Poppykalas i København.

Med udstillingen Blomsterøjne på Fyret i Hanstholm samles de to generationer i en fælles fejring af blomsterne med blomstermalerier af Laura Krogsgaard, der ville være rundet 100 år til april, og blomsterinstallationer med tørrede blomster af Thilde Maria.

Over 500 blomstermalerier
Efter sigende har Laura malet over 500 blomstermalerier, hvoraf der er samlet 100 fra lokalbefolkningen i Thy og resten af Danmark til udstillingen “Blomsterøjne”.

Laura udfordrer det traditionelle blomstermaleri med overraskende og usædvanlige maleteknik: En ganske unik spartelteknik hvor hun lag for lag byggede blomsterne op – en slags 3D effekt, som får blomsterne til at træde ud af lærredet. Hun malede opstillinger, grøftekanter og abstrakt inspirerede “blomstereksplosioner”, hvor blomsterne nærmest svæver i luften.

Hypersanseligt
De er begge draget af blomsternes særlige sanselighed og kraftige farver, der taler til kroppen og bringer betragteren i en følelsesmæssig tilstand. Laura, med hendes teknik, der lader blomsterne træde ud af lærredet i en dristig sammensætning af stærke farver. Og Thilde med hendes installationer af tørrede blomster, der svæver i luften og gror op af gulvet og ud af væggene. Laura malede på alt lige fra puder til vaser og vægge. Hun transformerede en hel væg til en collage af udklippede motiver af roser fra diverse magasiner.

Denne trang til at folde maleriet og motivet ud fra maleriet og ud i rummet bringer de to generationer sammen i et ønske om, at lade betragteren opleve blomsternes æstetiske kraft. Også hvis det betyder at blomsternes naturlige farver transformeres for at opnå den ønskede magiske virkning.

Valmuefest
Både Laura og Thilde finder først senere i deres liv frem til at udtrykke sig kunstnerisk igennem blomsterne. Laura var først omkring 50 år, da hun begyndte at male, og Thilde fandt først tilbage til blomsterne i slut 30’erne med projektet Poppykalas. Det er Thildes bedstemor Laura, der har lært hende alt, hvad hun ved om blomster og den overdådige iscenesættelse heraf. Markerne omkring Lauras gård i Faddersbøl flød over af røde valmuer, som var hendes yndlingsblomst og motiv. Det er nu også blevet Thildes yndlings, derfor skulle hendes projekt også hedde Poppykalas. Poppy betyder valmue på engelsk og kalas betyder fejring på svensk.

»Blomster tilbyder en sanselighed, der ellers ikke er så meget af i vores tid«
– Thilde Maria Kristensen – Poppykalas

Laura Krogsgaard – Født og opvokset i Thy
(1919-2001)

Laura har været diakonisse i København, bestyrer af Hjerl Hede, plejehjemsbestyrer i Resen, gårdmandskone i Hillerslev og Faddersbøl. Efter Laura mistede stemmen under en fejloperation endte hun som elev hos landskabsmaleren Kobberup fra Hanstholm, der lærte hende den særlige spartel teknik. Laura indrettede den ene gårdlænge som galleri og et loftsværelse som atelier, hvor hun udfoldede sig som autodidakt blomstermaler. Hendes værker hænger i mange hjem i Thy. Hun havde mange udstillinger i Thy og en i København.

Thilde Maria Haukohl Kristensen – barnebarn af Laura.
Født og opvokset i Skive
(1979-)

Thilde Maria driver blomster virksomheden Poppykalas i København. Efter mere end 15 års arbejde med scenekunst og en kandidat i Moderne Kultur og Kulturformidling er hun nu vendt tilbage til blomsterne som autodidakt florist.

Poppykalas tæller fire ansatte og har udviklet blomster koncepter for Arken, Kronborg Slot, Nationalmuseet, Georg Jensen, Bang & Olufsen, GUCCI, Fritz Hansen, Hugo Boss, Stine Goya, Royal Copenhagen m.fl.