Kunstnerforeningen PaPatos

02.02 -

10.03.2024

I Maskinhallen, Assistentbygningen

For mange er smerten kortvarig.

Man støder en tå, danser en lille dans, og bander et par minutter – snart forsvinder smerten igen. Man kan være uheldig at brække en arm til fodboldtræning, men efter et besøg på hospitalet og en dosis smertestillende begynder tankerne hurtigt at drive mod øjeblikket, hvor gipsen kommer af igen. Smerten bliver hurtigt glemt.

Smerten er en momentan tilstand af skrigende nervebaner, der advarer os om fare og skade på kroppen, og som set ud fra et evolutionært synspunkt er et nyttigt redskab – brændt barn skyer ilden, lyder det gamle mundheld.

Men hvad betyder smerten for individet, når den ikke forlader kroppen efter faren er fordrevet, efter skaden er helet?

Sundhedsstyrelsen vurderede i 2020, at 1.3 millioner danskere lever med kroniske smerter. Ordet kronisk bruges i sammenhæng med smerte, når et individ har været påvirket af smerter kontinuerligt i mere end 3-6 måneder.

Den konstante tilstedeværelse af smerte bliver, for dem der lider under den, den afgørende faktor for, hvor godt livet kan tænkes at blive.

At leve med kroniske smerter betyder for mange udeblivelsen af andre livsbekræftende aktiviteter. Kroniske smerter skubber folk ud i tvungen social isolation, påbegyndelsen af substans misbrug gennem selvmedicinering samt en løbende forhandling af forholdet til egen krop og udsigten til en fremtid malet med smerter. For hvis man knap nok kan handle ind i dag, hvad kan man så forvente af de næste par år af ens liv?

Det Nordatlantiske Fyr i Hanstholm skyder udstillingssæsonen i gang med et følsomt og tungt men vigtigt dyk ned i livet med kroniske lidelser. Med udstillingen ønsker vi at nedbryde tabuer og misforståelser og skabe en fælles forståelse for et fænomen, som de fleste af os i virkeligheden til daglig er i berøring med – som ramte; som pårørende.

SmerteKataloget er et interdisciplinært kunstprojekt, skabt af kunstnerforeningen PaPatos, der samler kunstnere fra forskelligt rettede discipliner som selv har levet – eller lever med kroniske smerter. Gennem projektet fortolker og formidler de, hvordan dét at leve med kroniske smerter forvandler forholdet til kroppen og ens familie og venner samt evnen til at forestille sig et bedre liv og fremtid.

Gennem lyd, billede, video, poesi og foredrag samt forskning fra Aalborg Universitets Center for Neuroplasticitet og Smerte (CNAP) skildres de mange måder, hvorpå den kroniske smerte indfinder sig i livet og transformerer dem, der bliver berørt af den.


En opfordring til at medbringe egne smerteartefakter

Kunstnerne vil gerne opfordre udstillingens publikum til at dele deres egne oplevelser med kroniske smerter ved at medbringe hverdagsgenstande i hele udstillingsperioden, der for dem afslører smertens tilstedeværelse i deres liv.

Et eksempel på en sådan genstand kunne være en smadret tallerken, man ikke har kunne holde fast på, tomme medicinpakker, brugte støttestrømper mv.

Disse genstande vil blive udstillet sammen med kunstnernes værker og vil blive brugt til at synliggøre – og indsamle data om publikums egne oplevelser med kroniske smerter


Kunstnerne bag projektet er

Lyd – og oplevelsesdesigner samt konceptuel kunstner, Jens Bugay-Hougaard
Fotograf, manuskriptforfatter og storyteller, Mads Zaar Riisberg
Musiker og komponist, Morten Ildvedsen
Forfatter og ph.d studerende ved CNAP, Daniela Montelezzi
Fotograf, forfatter og performancekunstner, Lasse Fischer

Videoproduktion af Simon Bendix Borregaard

Arrangeret af Det Nordatlantiske Fyr i Hanstholm