Kunstner og videnskabskvinde i dialog

Den 8. november kl. 17-18.30 mødes billedkunstner Jens Settergren og antropolog Rikke Nyvang til en fremlæggelse af deres to måneders ophold hos Det Nordatlantiske Fyr i Hanstholm. Arrangementet, hvor alle er velkomne, starter med afsløring af Jens Settergrens skulptur, The Mighty Trifork, i Fyrhaven og fortsætter med “artist talk” og foredrag i Maskinhallen.

I projektet Menneske og Vind har de to i en overlappende periode boet og arbejdet på fyret. De har først og fremmest haft som opgave at arbejde med hver deres eget projekt, som de på forhånd har beskrevet. Sideløbende med dette har de haft som opgave at samskabe en fremlæggelse.

“Det er min opfattelse, at Rikke og Jens har fundet megen gensidig inspiration i hinandens selskab og arbejde, og det er netop meningen med projekt Menneske og Vind,” fortæller Hans Stokholm Kjer, der som daglig leder af Det Nordatlantiske Fyr i Hanstholm også fungerer som projektleder for projektet.

Jens Settergren er uddannet billedkunstner fra Det Jyske Kunstakademi i 2016, og allerede har en lang række udstillinger i ind- og udland bag sig. Han har brugt tiden på fyret på at researche og udvikle sin kunstneriske praksis med særligt fokus på det posthumane – et filosofisk felt han vil uddybe nærmere i sin præsentation. Disse kunstneriske undersøgelser har blandt andet ført ham ind i Hanstholms bunkere, og ind i en af Vestas’ vindmøller, og har resulateret i en lydinstallation i fyrtårnet, samt en skulptur formet som en trefork.
“Det sammenstød man i Hanstholm oplever mellem den storslåede nationalpark og den rå havneindustri er både æstetisk og tankemæssigt provokerende. Selve den måde begrebet “natur” bruges på i Hanstholm og byens nærområde har været en vigtig inspiration i mit arbejde. “, siger Jens Settergren.
Den mere end tre meter høje skulptur i rustfri stål kan opleves på sin permanente placering i Fyrhaven fra den 8. november.

Rikke Nyvang, er antropolog fra Aarhus universitet, og har gennemført et kort traditionelt antropologisk feltstudie i Hanstholm og allernærmeste omegn siden starten af september. Feltarbejdet har budt på alt fra strikkeklub, pub-crawl, fiskesortering, vodbinderi og besøg i private hjem.
“Holmboerne og Hanstholm overrasker med deres gæstfrihed, historier og ophøjet ro “, fortæller Rikke Nyvang, der glæder sig til at færdiggøre udstillingen, men bestemt ikke til at opholdet på Hanstholm fyr slutter.
Rikke har udarbejdet en udstilling om hendes undersøgelse af holmboerne i indgangen til fyrtårnet, hvor den kommer til at hænge i en måneds tid.

Det næste kunst- og videnskabsophold er i fuld gang. Siden starten af oktober har tekstilkunstner Grethe Wittrock og litterat Peder Bo Jørgensen arbejdet med henholdsvis store kunstværker udarbejdet i gamle vindslidte sejlskibssejl og en videnskabelig artikel om vindens betydning i litteraturen.

Projekt Menneske og Vind er finansieret af “Grøn Ordning” og løber indtil 28. februar 2019. Der er ingen på ophold i december, men i januar og februar er der hele tre kunstnere og nok en videnskabsmand.

Yderligere oplysninger:

Hans Stokholm Kjer
Projektleder, Menneske og Vind
Daglig leder, Det Nordatlantiske Fyr i Hanstholm
2814 8403
hanstholm@gangi.dk