Hanstholm Art Space åbner sin første udstilling med den islandske kunstner Sigridur Thora Odinsdottir


Besøg også kunstnerens hjemmeside:  www.sigthoraodins.com

Den første udstilling åbner d. 19.februar kl. 19.00 med den islandske kunstner Sigridur Thora Odinsdottir, en ung video-, lyd- og performancekunstner, som åbner sin udstilling med en performance på Hanstholm Fyr. I perioden 19.2.-10.4. viser hun sine værker og afholder desuden en artist talk og workshop for børn og unge.

Hendes tilgang til video og lydkunst er et godt eksempel på samtidskunstens måde at operere på indenfor den elektroniske og mediebaserede kunst. Om sit arbejde fortæller Sigridur Thora Odinsdottir (også kaldet Sigthora Odins): ”Mit arbejde eksisterer i grænselandet hvor virkelighed og tradition møder det magiske, eller det uforudsete. Dette grænseland opstår i mine materialeundersøgelser eller udforskning af materialernes indbyrdes reaktioner. Min grundforskning i materialer er ikke baseret på videnskab eller fornuft, snarere på intuitive kræfter, og er drevet af en nysgerrighed og ønsket om at snuble ind i noget ukendt.”

Hun går med andre ord på opdagelse i den sanselige verdens grundvilkår: hvordan opstår bestemte udtryk og sansninger, når man udsætter forskellige materialer for fysiske eksperimenter? Som et eksempel på hendes lyd- og billedkunst viser kunstneren et videoværk på fyrtårnets udvendige vægge, som indvendigt i tårnet følges op af et lydunivers. Den visuelle del er baseret på strubebevægelser under chanting af mantra. Selve stemmen som råmateriale bliver emnet for videoen, samtidig med at vi oplever den enkle sanglyd som et billede på en århundredelang tradition for meditationspraksis og sang som kulturbærende fænomen. Selve lyden installeres i trappeløbet op til tårnet så man under opstigningen oplever det særlige toneunivers.

Sigthora Odins åbner op for nysgerrighed, magi og sansning, på det helt nære plan. Hendes kunst er præget af både internationale strømninger samt lokale påvirkninger fra det islandske miljø, hvor blandt andet lydkunst er i rivende udvikling. I en tid præget af overvældende informationsstrømme og visuelle indtryk, stiller Sigthora Odins skarpt for helt enkle virkemidler i sit poetiske fokus på visuelle og lydmæssige detaljer.

Udstillingen er åben hver dag kl. 10-16 frem til d.10.april.

Fakta:

Udstillingen foregår både i Fyrets Vestlænge, og efter d.3.marts, i maskinhallen, samt de mindre rum i assistentbygningen i sammenhæng med tårnopgangen, og består af både lydinstallationer, fysiske installationer og videoværker. Sigthora Odins værker drager i perioden også ud i det øvrige Nordjylland, i tråd med Hanstholm Art Space´s ud-af-huset strategi, ude i den Nordjyske region. På Vrå Højskole får unge kunstnerspirer lov at møde Sigthora Odins på en workshop om hvordan man som ung kunstner kan finde ind til sin kerne, og i Romulus badet ved Skallerup Klit resort kan man opleve Sigthora Odins mantra sang som en lydinstallation i den smukke arkitektur og de særlige klangrum der findes.

Følgende fonde støtter Hanstholm Art Space: Statens Kunstfond, Spar Nord Fonden, Nordea fondens Kystpulje, Region Nords Kulturpulje, Kultur Kanten, og Den Jyske Kunstfond

Yderligere information: Kurator og projektleder for Hanstholm Art Space, Signe Højmark, signehoejmark@gmail.com, 24 62 08 48