10. marts 2019

ÅBNING: Blomsterøjne

Med udstillingen Blomsterøjne på Fyret i Hanstholm samles to generationer i en fælles fejring af blomsterne med blomstermalerier af Laura Krogsgaard, der ville være rundet 100 år til april, og blomsterinstallationer med tørrede blomster af Thilde Maria. 
 
Over 500 blomstermalerier 
Efter sigende har Laura malet over 500 blomstermalerier, hvoraf der er samlet 100 fra lokalbefolkningen i Thy og resten af Danmark til udstillingen “Blomsterøjne”. Laura udfordrer det traditionelle blomstermaleri med overraskende og usædvanlige maleteknik: En spartelteknik hvor hun lag for lag byggede blomsterne op – en slags 3D effekt, som får blomsterne til at træde ud af lærredet. Hun malede opstillinger, grøftekanter og abstrakt inspirerede “blomstereksplosioner”, hvor blomsterne nærmest svæver i luften. 
 
Hypersanseligt 
Begge kvinder er draget af blomsternes særlige sanselighed og kraftige farver, der taler til kroppen og bringer betragteren i en følelsesmæssig tilstand. Laura, med hendes teknik, der lader blomsterne træde ud af lærredet i en dristig sammensætning af stærke farver. Og Thilde med hendes installationer af tørrede blomster, der svæver i luften og gror op af gulvet og ud af væggene. Laura malede på alt lige fra puder til vaser og vægge. Hun transformerede en hel væg til en collage af udklippede motiver af roser fra diverse magasiner.  
 
Denne trang til at folde maleriet og motivet ud fra maleriet og ud i rummet bringer de to generationer sammen i et ønske om, at lade betragteren opleve blomsternes æstetiske kraft. Også hvis det betyder at blomsternes naturlige farver transformeres for at opnå den ønskede magiske virkning. 
 
Valmuefest 
Både Laura og Thilde finder først senere i deres liv frem til at udtrykke sig kunstnerisk igennem blomsterne. Laura var først omkring 50 år, da hun begyndte at male, og Thilde fandt først tilbage til blomsterne i slut 30’erne med projektet Poppykalas. Det er Thildes bedstemor Laura, der har lært hende alt, hvad hun ved om blomster og den overdådige iscenesættelse heraf. Markerne omkring Lauras gård i Faddersbøl flød over af røde valmuer, som var hendes yndlingsblomst og motiv. Det er nu også blevet Thildes yndlings, derfor skulle hendes projekt også hedde Poppykalas. Poppy betyder valmue på engelsk og kalas betyder fejring på svensk. 
 
»Blomster tilbyder en sanselighed, der ellers ikke er så meget af i vores tid« – Politiken, Thilde Maria Kristensen – Poppykalas 


Tilbage