torsdag d. 15/10 kl. 19

ARTIST TALK: JESPER DALGAARD

Hanstholm Art Space byder indenfor til en talk med Dalgaard om ideer og utopier i hans kunstneriske praksis.

“Siden sin afgang fra Det Kgl. Danske Kunstakademi i 2001 har Jesper Dalgaard (f. 1974) markeret sig som en meget original stemme i dansk samtidskunst. Hvis man skal kalde ham noget, er det som regel betegnelsen billedhugger, der hæftes på ham, men det skal forstås i betegnelsens allerbredeste forstand. Jesper Dalgaard bygger nemlig hængende skulpturer af pinde, fibergræs, flamingo og den slags materialer, som man kan finde i modelbyggerforretninger. På den vis har han – som flere andre i sin generation – på radikal vis udforsket og udfordret skulpturens traditionelle rammer. En af hans tidligere udstillinger – i 2005 i Galleri Christina Wilson – hed da også ”Men i dag er alt muligt”.  

Udover skulpturer og skulpturelle installationer tegner Jesper Dalgaard, han maler og laver video. Hele hans produktion kan ses som én sammenhængende udvikling af et omfattende hjemsløjds-sci-fi-univers i modelstørrelse; en intergalaktisk, svævende fremtidsby af mystiske kloder, hvor de samme værkelementer optræder på kryds og tværs. Det er et univers, som han allerede lagde grunden til, da han gik på akademiet, men som han har udviklet og udvidet gennem årene. Man kan betragte hans samlede produktion – og det gør han også selv – som en fiktiv samfundsstruktur eller et utopisk idealsamfund et sted ude i fremtiden. Flere af hans skulpturer ’udspiller’ sig via titlens datering 2-300 år ude i fremtiden. Karakteristisk for ham er værkernes meget lange, fortællende titler, som på en gang er morsomme og lettere uhyggevarslende, på én gang utopiske og dystopiske, ligesom titlen på udstillingen i Kunsthal Nord var det: “Fra nu af kan det kun blive bedre. For vi kan hvad vi vil, og vi vil det”. Første del af titlen “Fra nu af kan det kun blive bedre” antyder, at vi lever i en verden, der er godt på vej til at ødelægge sig selv, mens anden dels “For vi kan hvad vi vil, og vi vil det” markerer et håb for fremtiden. Begge sektioner imiterer – med en ironisk undertone – måden, man skriver paroler på plakater til fx politiske demonstrationer. Og så er det også en titel, der som alle Dalgaards værktitler og hele universet i øvrigt er fuld af leg og humor. De lange værktitler fremstår typisk som en slags dagbogsfragmenter eller brudstykker af samtaler eller indre monologer blandt de tændstikmænd, der bebor Jesper Dalgaards mystiske, sjove og enormt tids- og fingerfærdighedskrævende hængeskulpturer.  “

Udtrag fra teksten  “Langt ude i galaksen” Af Mette Sandbye 

Jespers talk afholdes i forbindelse med udstillingen “En verden i søgen efter balance”, som det vil være muligt at besigtige, inden talken starter.