LAPLAND

MAADTOE

Kunstnerduoen MAADTOE, som på samisk betyder ’oprindelig’, arbejder med et politisk og identitetsbearbejdende sigte omkring det samiske folks vilkår i Nordsverige. Kunstnerne sætter billeder på samernes mangeårige kamp mod de svenske autoriteter ved at tematisere oplevelser af racisme og systemets underminering af samernes livsgrundlag.

Duoen består af maleren Anders Sunna og fotografen Michiel Brouwer, som i 2011 fandt sammen i et kunstnerisk fællesskab. Anders Sunnas malerier fortæller om hans egen families kamp for deres samiske levevis. Michiel Brouwers fotografiske arbejde kredser om svensk racebiologi og den svenske samepolitik.  Værkerne beskæftiger sig også med minedriften i SÁPMI (Lapland), som for kunstnerne er et stadigt udtryk for svensk kolonialisme.

Den samiske sangerinde og musiker Sofia Jannok og Anders Sunna har i samarbejde skabt en video, der genremæssigt befinder sig i et krydsfelt mellem dokumentar, musik, land art og grafitti.  Videoen, der vises på udstillingen, er som værk et kraftfuldt udtryk for kunstneriske aktivisme.

 

Anders Sunna, Billedkunstner

Født 1985 i Kiruna, og opvokset i Kieksiäisvaara, SÀPMI . Han er uddannet billedkunstner fra Konstfack, University of Arts, Craft and Design i Stockholm i 2009 og udfører i dag sin kunstneriske praksis med base i Jokkmokk. Anders Sunna har udstillet bredt i Norden og i Paris. I sine værker skildrer han samernes liv baseret på egne erfaringer. Sammen med Michiel Brouwer rejser han rundt og holder forelæsninger på konferencer rundt i hele Sverige.

 

Michiel Brouwer, Dokumentarfotograf

Født 1985 i Alkmaar, Holland. Flyttede til Delsbo i Hälsingland som 35-årig og er i dag bosat og har sit virke i Gøteborg. Uddannet ved  Kunstakademiet AKV St. Joost i Breda, Holland, med speciale i analoge teknikker og store formater. Examensprojektet Lapponensis – om samer og svensk racebiologi – fortsætter med at vokse.

 

Samarbejdet MAADTOE

Som led i sin research omkring sit eksamensprojekt omkring Sveriges racebiologiske historie rejste Michiel Brouewer i 2012 til SÀPMI for at indsamle dokumentation. I sin søgen efter andre som beskæftigede sig med dette kontroversielle emne fandt han frem til billedkunstneren Anders Sunna. De aftalte at drikke en kop kaffe og derfra udviklede et mangeårigt samarbejde sig. De afholdt deres første fælles udstilling på Stiftelsen Gaaltije i Östersund i 2013, og har siden da udbygget samarbejdet omkring udstillinger, foredrag og workshops.